Menu

Cu Pixul şi aparatul foto pe Grindul Haholilor

Jurnal de Sfântu Gheorghe

Se spune că Sfântul Gheorghe a omorât legendarul balaur cu o pică-acea suliţă cu care localnicii din Deltă pândesc mistreţul printre
plauri. Rănită de moarte, jivina s-a târât spre mare. Coada ei cu solzi de oţel a crestat în pământ un canal şerpuit pe care localnicii l-au
botezat mai târziu după numele sfântului. Primii oameni au venit aici pentru morunii care au obiceiul să urce din mare pe fluviu, pentru reproducere. Acum la Sfântu trăiesc urmaşii ucrainenilor (haholii), care între timp s-au amestecat cu românii.

Un articol de Mihai Razvan ROTARU

Citeşte mai departe ...

Prietenul lui Dinu Patriciu „Împărat” de Sfântu Gheorghe

Sorin Marin, un miliardar „Anonim” care şi-a cumpărat propriul Paradis

Bun amic şi partener de afaceri cu Dinu Patriciu, Sorin Ovidiu Vântu sau Cătălin Predoiu, omul de afaceri Sorin Marin deţine în Delta Dunării, la Sfântu Gheorghe un adevărat imperiu turistic, format din complexul de patru stele Green Village şi Campingul Delfinul.
Personaj controversat, cercetat la un moment dat de DIICOT pentru diverse inginerii financiare, Sorin Marin este părintele Festivalului de Film Independent „Anonimul”, care se desfăşoară la Sfântu de nouă ani de zile.
Localnicii spun că, pentru a construi paradisul turistic de la Sfântu pe un loc mlăştinos, Sorin Marin l-a convins pe fostul primar al comunei, Dumitrel Dimache să aducă mii de tone de nisip, de pe plaja care face parte din Rezervaţia Biosferei.
Lucrările au fost executate la negru, de către localnici plătiţi cu ziua.
În mod curios, suprafaţa pe care Marin a ridicat Green Village a fost cumpărată de la Primăria Sfântu Gheorghe cu banii jos, fiind preferată această variantă, în locul unei mult mai logice concesionări, care ar fi adus localităţii tulcene beneficii pe termen lung.
Potrivit presei centrale, prin ONG-ul pe care    
îl controlează, Tudori Foundation (cu sediul în paradisul fiscal din Liechtentein) şi cu ajutorul Fundaţiei Anonimul, Marin a preluat controlul şi asupra revistei Academia Caţavencu, pe ai cărui acţionari i-a plătit regeşte.

Un articol de Mihai CORNEA

Citeşte mai departe ...

Vânătoarea în Delta Dunării – afacere cu miză mare

  • Publicat în Opinii


Vânătoarea în Delta Dunării a fost interzisă, anul trecut. Această stare de fapt, care a fost primită cu tristeţe de mii de vânători şi de zecile de asociaţii sportive de profil, pare să se permanentizeze. În ciuda numeroaselor încercări de a se reveni asupra legii, prohibiţia a fost extinsă şi pe perioada acestui an, prin ordin al ministrului mediului. În ultimele şase luni, însă, presiunea pe acest subiect a crescut. Un proiect de lege a fost înscris pe ordinea de zi a Parlamentului, spre dezbatere. De asemenea, o serie de asociaţii ce au ca profil vânătoarea au protestat, pe canale oficiale. Chiar şi înainte ca vânătoarea să fie interzisă, legile şi regulamentele ce o reglementau erau încălcate – uneori la niveluri înalte. Cel mai răsunător a fost acela în care AJVPS Tulcea a fost sancţionată cu o amendă-record de un miliard de lei de către Garda de Mediu, pentru organizarea, fără autorizaţie şi înafara sezonului, a unei partide cu vânători aduşi din Italia.

Un articol de Razvan PETRE

 

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Revista Presei

Error: No articles to display

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)

Redactor Şef: Ştefan Doru COPOŢ (tel: 0788032808)

Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)

Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Călin GAVRILAȘ

Adresa redacţiei: Constanţa, Bd. Al. Lăpuşneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4
Fax: +40 341 816 200                  E-mail: [email protected]

Copyright © 2014 Organizaţia de Investigaţii Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu îşi asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori şi

conţinutul informaţiilor preluate din alte publicaţii. 

Fotografiile însoțite de simbolul 'T' sunt trucate iar cele însoțite de simbolul 'P' sunt publicitare.

Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Sigma Media- București 

Politica de confidențialitate