Menu

Tabără de pictură pe malul Dunării. Comuna Topalu se pregătește de evenimente importante

Ediția a doua a Taberei de Pictură, organizată de primăria comunei Topalu, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Constanța (UAPR), va începe pe 13 august.
Timp de o săptămână, artiști plastici din întreaga țară vor putea transpune pe pânză frumusețea locului și a oamenilor care trăiesc în comunitatea de pe malul drept al Dunării. La finalul taberei, o parte din operele realizate de artiști vor fi donate muzeului de artă „Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu, cel mai mare muzeu rural din România.

La inițiativa primarului Valentin Stanciu, în anul 2017 la Topalu a reînviat tradiția taberelor de pictură ce se desfășurau aici înainte de 1989. Ideea a fost imediat îmbrățișată de Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Constanța (UAPR). „Primarul comunei, un bărbat hotărât, dornic să construiască și să se implice în organizarea de evenimente, un om pregătit, direct, căruia dacă îi  expui  o idee ce are legătură cu comuna în care a copilărit și pe care o administrează, te privește într-un fel ce te asigura că lucrurile sunt ca și rezolvate”, a declarat pentru „Dezvăluiri” Aurelian Broască, președintele filialei Constanța a UAPR.

Un alt eveniment pe care întreaga comunitate din Topalu îl pregătește este hramul bisericii din localitate, Adormirea Maicii Domnului.
Astfel, pe 15 august, după oficierea Sfintei Liturghii, locuitorii vor participa la o tradițională masă de obște ce se va organiza la Căminul Cultural din localitate.
Unele date istorice arată că la 1800 exista o biserică în satul Topalu. Pe o Cazanie (carte de cult) tipărită în anul 1834 este scrisă data de 6 februarie 1840, dată la care cartea a fost cumpărată pentru biserica Adormirea Maicii Domnului Topalu. Un alt izvor istoric dă ca dată de construire a actualei biserici anul 1865.

 

 

Adaugă comentariu

Dezvaluiri.ro, administratorul site-ului şi autorii articolelor nu îşi asumă responsabilitatea pentru comentarii. Aceasta aparţine în exclusivitate persoanelor care le scriu.

Codul de securitate
Actualizează

înapoi la partea de sus

Revista Presei

Error: No articles to display

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)

Redactor Şef: Ştefan Doru COPOŢ (tel: 0788032808)

Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)

Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Călin GAVRILAȘ

Adresa redacţiei: Constanţa, Bd. Al. Lăpuşneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4
Fax: +40 341 816 200                  E-mail: [email protected]

Copyright © 2014 Organizaţia de Investigaţii Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu îşi asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori şi

conţinutul informaţiilor preluate din alte publicaţii. 

Fotografiile însoțite de simbolul 'T' sunt trucate iar cele însoțite de simbolul 'P' sunt publicitare.

Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Sigma Media- București 

Politica de confidențialitate