Menu

Primarul Vrabie răspunde acuzațiilor legate de licitația pentru reabilitarea străzilor din Medgidia Recomandat

Primarul Municipiului Medgidia, Valentin Vrabie, a organizat alături de echipa de implementare a proiectelor, o conferință de presă în care a răspuns unor atacuri mediatice legate de organizarea licitației pentru reabilitarea a 48 de străzi din oraș.
“Am decis să răspundem de azi înainte tuturor atacurilor la adresa echipei din Primărie. Eu sunt obișnuit cu atacurile, cred că sunt obligat să apăr această echipă de oameni care a lucrat asiduu la 35 de proiecte, în valoare de 98 de milioane euro.

După un an și jumătate de muncă, trebuie să recunosc că mi-au depășit așteptările, căci știam că în administrație lucrurile se mișcă mai greu. Cred că am fost insipirat că l-am readus din București pe Bogdan Moșescu, conducătorul acestei echipe de proiecte, care este și City Manager și care a demonstrat că o echipă de tineri valoroși și muncitori pot să realizeze lucruri mari. Împreună vrem să facem ca Medgidia să renască. De aceea nu pot să accept ca munca acestor oameni să fie pusă sub semnul întrebării de persoane care țin neapărat să discrediteze Medgidia”.

City Managerul Bogdan Moșeșcu a demontat acuzațiile legate de procedura de licitație pentru proiectul de reabilitare tramă stradală pe o lungime de 16 km, câștigată de SC Oyl Company AG S.R.L., punctând următoarele aspecte:

 • În data de 06.12.2016 a fost semnat contractul de finanțare nr. 923, înregistrat la sediul autorității sub nr. 30148/15.12.2016, având ca obiect “Reabilitare tramă stradală 16 km în Municipiul Medgidia, județul Constanța”. Contractul de finanțare are în componență următoarele activități: Servicii de proiectare și asistență tehnică; Servicii de dirigenție de șantier; Lucrări de execuție - 48 de străzi; Consultanță în implementarea proiectului și în derularea procedurilor de achiziție, respectiv proiectare și execuție; informare și promovare.
 • Având în vedere complexitatea proiectului și faptul că în contractul de finanțare sunt alocate fonduri pentru activitatea de consultanță, au fost achiziționate servicii pentru organizarea procedurilor de achiziție, atât pentru serviciile de proiectare și asistență tehnică, cât și pentru lucrările de execuție. În acest sens, Primăria Medgidia a încheiat contractul de servicii nr. 39/10.03.2017 prin care a fost desemnat Adrian Micu, expert cooptat în cadrul procedurilor de achiziție, numit prin dispoziția nr.442/13.03.2017.
 • În data de 06.02.2017 a fost emisă o dispoziție pentru constituirea comisiei de evaluare pentru procedura de achiziție publică aferentă proiectului, formată din angajați din cadrul Primăriei, iar în luna august s-a realizat o simplă modificare a acesteia. Comisia de evaluarea este formată din 6 membri de bază și 6 supleanți, aceștia din urmă nu participă la evaluare decât în cazuri excepționale, justificate.
 • În cadrul procedurii simplificate având că obiect „execuție lucrări” au fost desemnați de către Agenția Națională a Achizițiilor Publice (ANAP), 2 reprezentați, care au participat ca observatori pe întreaga perioadă de evaluare a ofertei, până la semnarea contractului.
 • În urma participării la procedura menționată anterior, observatorii ANAP și-au exprimat punctul de vedere cu privire la desfășurarea etapelor de evaluare și declararea câștigătorului, prin introducerea în raportul final al procedurii nr.31880/19.12.2017 a mențiunii “fără observații cu privire la respectarea aspectelor procedurale”.
 • Toți cei patru ofertanți și-au declarat părți din ofertele tehnice și financiare cu caracter confidențial prin semnarea unor declarații de confidențialitate. Potrivit art. 57 alin. 1 și art. 217 alin. 5 din Legea nr. 98/2016, autoritatea contractantă are obligația de a nu dezvălui informații transmise de operatorii economici indicate de aceștia ca fiind confidențiale, inclusiv secrete tehnice sau comerciale și elemente confidențiale ale ofertelor. Conform acestor prevederi legale, autoritatea contractantă a fost obligată să respecte mențiunile Legii nr. 98/2016 și să blureze secțiuni din raportul procedurii, care aveau acest caracter. 
 • Potrivit dispozițiilor art 219 alin (3) din Legea nr. 98/2016 „Contractantul are dreptul de a implica noi subcontractanţi, pe durata executării contractului de achiziţie publică, cu condiţia ca nominalizarea acestora să nu reprezinte o modificare substanţială a contractului de achiziţie publică, în condiţiile art. 221”. În concluzie, societatea câștigătoare Oyl Company AG S.R.L. nu trebuia să aibă un terț susținător în momentul depunerii ofertei, aceasta putând să încheie contract cu terț susținător pe durata executării contractului, așa cum prevede articolul de lege mai sus menționat.
 • Primăria Municipiului Medgidia a semnat, în data de 9 ianuarie, contractul de execuție a lucrărilor aferente proiectului de reabilitare a 48 de străzi din municipiul Medgidia, județul Constanța, finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală.
 • În vederea creşterii gradului de siguranţă a circulaţiei, a reducerii timpului de călătorie prin fluidizarea traficului, precum şi diminuarea poluării aerului în municipiul Medgidia, prin proiect se vor moderniza următoarele străzi: str. Ana Ipătescu, Dunării, Licurici, Lebedei, Dimitrie Cantemir, Ion Vodă, Iezerului, Nufărului, Crinului, Dobrogeanu Gherea, Lucian Grigorescu, Pescărușilor, Rândunelelor, Ilie Dinca, Fdt. Moldovei, Ardealului, Anton Pann, Tineretului, Răzoare, Caraiman, Teilor, Oituz, Jiului, Păcii, Walter Mărăcineanu, Tăbăcăriei, Castanilor, Frasinului, Împăratul Traian, Scarlat Vârnav, Ecaterina Varga, Fdt. Viilor, Merilor, Lalelelor, Monumentului, Principatele Unite, C-tin Golea, Maramureș, Dorobanți, Ibrahim Themo, Radu Negru, Tudor Vladimirescu, Vasile Alecsandri, Ecaterina Teodoroiu, Avram Iancu, Plevnei și Siretului. 
 • Reabilitarea acestora constă în operaţiuni de înlocuire a fundației rutiere și așternere a unui covor asfaltic, ridicarea la cotă a căminelor de vizitare și înlocuirea capacelor acestora, dar și înlocuirea sau montarea de borduri noi. 
 • Lucrările vor fi executate de S.C OYL COMPANY HOLDING AG S.R.L începând cu luna martie 2018, iar valoarea contractului este de 13.256.726, 20 lei, la care se adaugă TVA. Durata de execuție este de 12 luni de la semnarea ordinului de începere a lucrărilor, cu excepția sezonului rece.
 • Reprezentanții autorității centrale care au supravegheat procedura de licitație ne-au spus că aceasta este una dintre cele mai corecte și complexe proceduri care a fost realizată în România. Prin urmare, nu putem să acceptăm ca cineva să arunce cu noroi în munca noastră, folosind afirmații mincinoase. Îi asigurăm pe toți cetățenii municipiului că nu ne lăsăm intimidați și vom lucra în continuare pentru a revitaliza orașul”, a conchis primarul Vrabie. 

 

Adaugă comentariu

Dezvaluiri.ro, administratorul site-ului şi autorii articolelor nu îşi asumă responsabilitatea pentru comentarii. Aceasta aparţine în exclusivitate persoanelor care le scriu.

Codul de securitate
Actualizează

înapoi la partea de sus

Revista Presei

Error: No articles to display

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)

Redactor Şef: Ştefan Doru COPOŢ (tel: 0788032808)

Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)

Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Călin GAVRILAȘ

Adresa redacţiei: Constanţa, Bd. Al. Lăpuşneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4
Fax: +40 341 816 200                  E-mail: [email protected]

Copyright © 2014 Organizaţia de Investigaţii Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu îşi asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori şi

conţinutul informaţiilor preluate din alte publicaţii. 

Fotografiile însoțite de simbolul 'T' sunt trucate iar cele însoțite de simbolul 'P' sunt publicitare.

Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Sigma Media- București 

Politica de confidențialitate