Menu

Articol - Peter Liese :„Trebuie să acționăm în sfera emisiilor din aviație“

Articol - Peter Liese :„Trebuie să acționăm în sfera emisiilor din aviație“ Din 2012, UE va include activitățile de aviație în sistemul de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră. Uniunea dorește ca și alte țări să reducă emisiile din sectoarele aviatic și maritim. În timp ce o delegație de eurodeputați se pregătește să meargă la Durban, creștin-democratul german Peter Liese, raportor parlamentar pe această temă, ne-a explicat situația într-un interviu.

Sursa : © Uniunea Europeană, 2011 - PE...

Din 2012, UE va include activitățile de aviație în sistemul de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră. Uniunea dorește ca și alte țări să reducă emisiile din sectoarele aviatic și maritim. În timp ce o delegație de eurodeputați se pregătește să meargă la Durban, creștin-democratul german Peter Liese, raportor parlamentar pe această temă, ne-a explicat situația într-un interviu.

De ce trebuie incluse activitățile de aviație în sistemul de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră?

Emisiile din aviație s-au dublat din 1990. Acest lucru contrastează violent cu obiectivele internaționale de limitare a creșterii temperaturii globale la 2%. Oamenii de știință ne spun că pentru realizarea acestui obiectiv trebuie să reducem dramatic emisiile. Trebuie să abordăm aviația, deoarece alte mijloace de transport, precum cel rutier și feroviar, care sunt mai puțin nocive pentru mediu, sunt deja reglementate și supuse unei poveri financiare de ani de zile.

Ce credeți despre opoziția internațională la legislația UE, opoziție venind în primul rând din partea SUA?

Sunt foarte dezamăgit de votul din Camera Reprezentanților (care ar împiedica participarea companiilor aeriene americane la sistemul UE de comercializare a cotelor de emisii). Din fericire, senatul nu a aprobat acest text, care, probabil, nu va deveni lege. Abordarea SUA, inclusiv q guvernului, este o decepție. Președintele Obama a primit Premiul Nobel pentru pace, unul dintre motive fiind angajamentul lui în combaterea schimbărilor climatice. Din păcate, administrația sa nu se comportă diferit de cea a lui Bush în ceea ce privește aviația.

S-a schimbat situația din 2008, când a fost aprobată legea?

Nevoia de acțiune este mult mai evidentă decât în 2008. Din păcate, atmosfera politică a devenit mai ezitantă și mai sceptică în ceea ce privește atenuarea schimbărilor climatice. Cu toate acestea, dacă suntem politicieni responsabili nu trebuie să ne bazăm deciziile pe tendințele actuale, ci pe temelii științifice.

Cât vor costa noile taxe? Cine va plăti: companiile aeriene sau consumatorii?

Conform unei analize a Comisiei Europene, prețul unui zbor intercontinental va crește cu 2 euro. Prin comparație cu taxele naționale (de exemplu 160 de lire sterline în Regatul Unit și 50 de euro în Germania), costul este modest. Grupurile de interese din aviație se plâng de costuri mari, spunând că va crește și prețul biletelor. Companiile aeriene se vor concentra, sper, pe inovare (de exemplu prin avioane mai eficiente și introducerea biocombustibililor) în loc să plătească prețul taxelor și să nu facă nicio schimbare.

Ultima modificareDuminică, 27 Octombrie 2013 22:37

Adaugă comentariu

Dezvaluiri.ro, administratorul site-ului şi autorii articolelor nu îşi asumă responsabilitatea pentru comentarii. Aceasta aparţine în exclusivitate persoanelor care le scriu.

Codul de securitate
Actualizează

înapoi la partea de sus

Revista Presei

Error: No articles to display

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)

Redactor Şef: Ştefan Doru COPOŢ (tel: 0788032808)

Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)

Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Călin GAVRILAȘ

Adresa redacţiei: Constanţa, Bd. Al. Lăpuşneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4
Fax: +40 341 816 200                  E-mail: [email protected]

Copyright © 2014 Organizaţia de Investigaţii Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu îşi asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori şi

conţinutul informaţiilor preluate din alte publicaţii. 

Fotografiile însoțite de simbolul 'T' sunt trucate iar cele însoțite de simbolul 'P' sunt publicitare.

Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Sigma Media- București 

Politica de confidențialitate