Menu

Gheorghe Frigioi, primarul comunei Crucea (Constanţa)

Profil de primar


Gheorghe Frigioi s-a născut pe 18 iulie 1954, în satul Rahman, din judeţul Tulcea;
Este căsătorit cu Ligia Frigioi, pe care a cunoscut-o pe vremea când era învăţător la şcoala din Stupina, şi au o fată, Raluca, jurist în cadrul Consiliului Judeţean Constanţa;
A fost primar în perioada 1990-1992, iar în 1992 dorinţa de a îndruma paşii elevilor l-a reîntors la catedră. Din 2000 este primarul comunei Crucea.
La prima vedere pare dur şi greu „de citit”, dar pe parcurs ce prima întâlnire se desfăşoară, cunoşti un om sociabil, cult şi cu o sensibilitate aparte, ascunsă. Mereu atent la imaginea sa şi la detalii, bunul gust care îl caracterizează se observă în articolele vestimentare pe care le poartă, dar şi în instituţiile pe care le reabilitează sau construieşte în localitatea pe care o administrează. Este vorba de Gheorghe Frigioi, primarul comunei Crucea.

Un articol de Andreea PAVEL
Cristian Andrei LEONTE


S-a născut pe 18 iulie 1954 în satul tulcean Rahman, care aparţine de comuna tulceană Casimcea. În anii `70 s-a stabilit în comuna Crucea, din dorinţa de a-i fi alãturi surorii sale mai mari, care era profesoarã de limba românã în localitatea constãnţeanã. În anul 1974 a plecat în armatã şi s-a întors dupã doi ani în satul Stupina, ocupând postul de învãţãtor la şcoala cu clasele I-VIII. Datoritã calitãţilor manageriale şi aptitudinilor profesionale, în anul 1979 a fost numit directorul şcolii generale din Stupina. A ocupat aceastã funcţie pânã în anul 1988. În anul 1984 a fost decorat cu titlul de „Învãţãtor evidenţiat“. Imediat după revoluţie, a acceptat propunerea cetăţenilor comunei Crucea de a-i reprezenta în primărie şi a fost ales edilul localităţii Crucea până în 1992. Apoi, dorinţa de a îndruma paşii micuţilor din localitate, l-a reîntors la catedrã şi a fost învãţãtor la şcoala din Crucea pânã în anul 2000. Este cãsãtorit cu Ligia Frigioi, pe care a cunoscut-o pe vremea când era învãţãtor. „Ne cunoaştem de mult. Ea era clasa a XI-a şi venea la şcoala din Crucea pentru a face rost de cãrţi şi eu fiind învãţãtor, era îndrumatã cãtre mine. Aşa ne-am cunoscut. Ne-am cãsãtorit pe 21 octombrie 1978, iar viaţa ne-a fost completatã de Raluca, fiica noastrã, care în prezent este juristã în cadrul Consiliului Judeţean Constanţa”.

„Primarul trebuie să stea deoparte de orice joc politic. El este reprezentantul oamenilor”

Începând cu anul 2000, Gheorghe Frigioi a fost ales primar încã din primul tur. În nici una dintre campaniile electorale nu a promis oamenilor nimic, ci i-a rugat doar sã aibã încredere în el şi în bunele sale intenţii. „Cred că orice campanie trebuie să se bazeze pe sinceritate şi nu trebuie sã conţinã promisiuni. Orice discurs care începe cu <<dacã>> este din start o minciunã“. La fel vrea sã procedeze şi în campania electoralã ce se apropie cu paşi repezi: „Nu le voi promite oamenilor niciodatã, nimic. Mai bine întreprind proiecte care sã ajute la dezvoltarea comunei, iar oamenii îşi vor da seama singuri dacã am fãcut ceva pentru ei, sau nu”, a declarat Gheorghe Frigioi. Acesta a mai adăugat faptul că, din punctul lui de vedere, jocurile politice nu trebuie să afecteze munca unui primar: „Primarul trebuie să stea departe de orice joc politic, nu este un conducător, ci este reprezentantul oamenilor. Mulţi nu înţeleg asta. Niciodată nu am simţit că apartenenţa la un partid te poate împiedica să îţi duci la bun sfârşit proiectele“, a declarat primarul.

„Cel mai important proiect al unui primar este cetăţeanul”

Întrebat fiind dacă a existat vreun moment în care obstacolele şi greutăţile din administraţia publică l-au determinat să renunţe, primarul Gheorghe Frigioi ne-a declarat: „N-am zis niciodatã cã renunţ. Nu sunt tipul de om care sã dea înapoi. Întotdeauna am crezut că raţiunea este mai importantă decât impulsul, deci întâi gândim şi apoi acţionăm. Din păcate, cea mai mare problemã cu care ne confruntãm este sãrãcia şi cele mai grele momente prin care trec sunt cele în care localnicii mã roagã sã îi ajut şi nu pot de fiecare datã. De cele mai multe ori, când îţi intrã omul pe uşã îl ajuţi, dar nu se poate de fiecare datã. Atunci îmi este cel mai greu. Pentru cã eu sunt aici sã îi ajut moral, administrativ, chiar şi financiar”, a mai declarat Gheorghe Frigioi. Cât despre realizãrile sale, ca primar, Gheorghe Frigioi considerã cã nu existã una mai importantã decât alta: „Orice realizare este cea mai mare satisfacţie. Prima mea realizare a fost ridicarea în timp record a şcolii din Băltăgeşti. De la stadiul de ruine, a fost refăcută complet în doar trei luni. Dar nu pot spune cã este o realizare mai mare decât altele. Nu te poţi ataşa de un singur proiect. Fiecare este important şi necesar. Dacã nu tratezi cu seriozitate fiecare proiect, nu vei ştii sã-l susţii. Cel mai important proiect este cetãţeanul”, a conchis primarul comunei Crucea, Gheorghe Frigioi.


Ultima modificareDuminică, 27 Octombrie 2013 22:37

Adaugă comentariu

Dezvaluiri.ro, administratorul site-ului şi autorii articolelor nu îşi asumă responsabilitatea pentru comentarii. Aceasta aparţine în exclusivitate persoanelor care le scriu.

Codul de securitate
Actualizează

înapoi la partea de sus

Revista Presei

Error: No articles to display

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)

Redactor Şef: Ştefan Doru COPOŢ (tel: 0788032808)

Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)

Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Călin GAVRILAȘ

Adresa redacţiei: Constanţa, Bd. Al. Lăpuşneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4
Fax: +40 341 816 200                  E-mail: [email protected]

Copyright © 2014 Organizaţia de Investigaţii Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu îşi asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori şi

conţinutul informaţiilor preluate din alte publicaţii. 

Fotografiile însoțite de simbolul 'T' sunt trucate iar cele însoțite de simbolul 'P' sunt publicitare.

Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Sigma Media- București 

Politica de confidențialitate