Menu

Deputatul Lucian Simion: Peştele din acvacultură ar trebui subvenţionat Recomandat

Continuăm dezbaterea pe tema propunerii ARBDD de modificare a ordinului de prohibiţie pentru anul 2018. Reamintim că guvernatorul Deltei, Mălin-Matei Muşatescu, propune ca în Delta Dunării pescarii sportivi să nu aibă voie să reţină exemplare din speciile: crap, somn, ştiucă şi şalău.

Majoritatea oficialilor cu care am discutat (http://www.dezvaluiri.ro/investigatii/ancheta/512303-guvernatorul-deltei-porneste-jihadul-impotriva-pescarilor-amatori) consideră că nu pescarii sportivi reprezintă problema pentru scăderea resursei piscicole. Prin urmare, s-a redeschis o altă temă de discuţie: nu cumva soluţia ar fi interzicerea temporară a pescuitului comercial în Delta Dunării?
Deputatul PSD Lucian Simion, fost guvernator al Administraţiei Biosferei Delta Dunării, consideră că acest lucru este posibil, concomitent cu măsuri de despăgubire a pescarilor profesionişti din Deltă:
„În perioada în care am fost guvernator al Deltei am avut o astfel de discuție cu reprezentanții asociațiilor de pescari, pentru că la nivelul Uniunii Europene se practicau astfel de restricții pe perioadă limitată în anumite zone ale pescuitului, dar cu despăgubirea celor care practicau pescuitul. În Spania spre exemplu, s-a practicat și există astfel de subvenții. Noi avem în momentul de față aproximativ 1200 de pescari înregistrați, pentru care s-ar putea asigura, într-o formă sau alta, un salariu minim sau mediu sau o subvenție, cred că se poate lua o astfel de măsură”.

Simion consideră că într-o astfel de situaţie trebuie găsite soluţii alternative pentru aprovizionarea cu peşte a restaurantelor din Deltă. Acest lucru se poate face prin susţinerea activităţii de acvacultură, mai ales că în prezent pe o mare parte din fostele amenajări piscicole din Delta Dunării se practică agricultura. Deputatul PSD merge mai departe şi spune că peştele din acvacultură ar trebuie declarat produs deficitar şi subvenţionat.
„În paralel, cred că putem să impulsionăm în acest fel și activitățile de acvacultură în Delta Dunării. Trebuie să începem să încercăm să facem aceste demersuri pentru a obține un acord de acest fel. În Deltă sunt 35000 de hectare destinate pisciculturii, din care în momentul de față funcționează în jur de maxim 15-20%. În restul terenurilor se practică agricultura.
Eu am avut discuții la Guvern în care și peștele să fie declarat produs deficitar și să însemne programe de finanțare pentru zona de acvacultură, de crescătorii și, de ce nu, un proiect la care lucrez, subvenționarea peștelui din acvacultură. Subvenționăm vaca, oaia, orzul, orezul, dar în zona pisciculturii nu ne-am îndreptat până acum și cred că ar trebui să o facem. Și atunci această activitate ar fi eficientă și rentabilă. Altfel, investițiile sunt prea mari, în Delta Dunării cel puțin, pentru a se desfășura o astfel de activitate”, a declarat Lucian Simion pentru Dezvăluiri.

 

 

 

 

 

Adaugă comentariu

Dezvaluiri.ro, administratorul site-ului şi autorii articolelor nu îşi asumă responsabilitatea pentru comentarii. Aceasta aparţine în exclusivitate persoanelor care le scriu.

Codul de securitate
Actualizează

înapoi la partea de sus

Revista Presei

Error: No articles to display

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)

Redactor Şef: Ştefan Doru COPOŢ (tel: 0788032808)

Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)

Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Călin GAVRILAȘ

Adresa redacţiei: Constanţa, Bd. Al. Lăpuşneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4
Fax: +40 341 816 200                  E-mail: [email protected]

Copyright © 2014 Organizaţia de Investigaţii Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu îşi asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori şi

conţinutul informaţiilor preluate din alte publicaţii. 

Fotografiile însoțite de simbolul 'T' sunt trucate iar cele însoțite de simbolul 'P' sunt publicitare.

Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Sigma Media- București 

Politica de confidențialitate