Menu

Reînvie tradiția taberelor de pictură de la Topalu

Comuna Topalu tinde să devină locul unde vara nimeni nu intră în vacanță, dimpotrivă, evenimentele ce se vor desfășura aici vor atrage atenția opiniei publice asupra frumosului sat situat pe malul drept al Dunării.

În acest sens se înscrie și tabăra de pictură ce va avea loc la începutul verii. Organizatorii, Consiliul Local și Primăria Topalu, alături de Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Constanța (UAPR), vor găzdui artiști plastici din județ, membri ai Uniunii, dar și invitați din alte zone ale țării.

”Între teme, peisajul va ocupa prima poziție, dar nu este exclus să avem și portret sau compoziție nefigurativă”, ne-a declarat Aurelian Broască, președintele filialei Constanța a UAPR.

De asemenea, pictorul a precizat că locul ales nu este deloc întâmplător: ”Topalu. Da. Aici se pare că ne  vom fixa șevaletele la vară. Un loc știut, de altfel, de mult timp datorită colecției de artă  Dinu și Sevasta Vintilă, colecție ce face ca satul de la mal de Dunăre să se remarce cu  cel mai important muzeu rural din țară, dar și datorită peisajului  mirific. Apa care își schimbă de la o oră la alta culoarea, malurile când argiloase, când stâncoase, pitoreștile case, oamenii simpli cu chipuri ce trimit cu gândul la portretele pictate de maeștri  români în prima jumătate a secolului XX, sunt motive pentru care în această vară vom lucra la Topalu”.

Conform tradiției, fiecare artist va dona Consiliului Local una dintre operele realizate pe parcursul taberei, restul picturilor urmând a fi expuse în luna octombrie într-o expoziție colectivă organizată în Constanța.

Ideea reînvierii tradiției taberelor de pictură de la Topalu ( au mai fost organizate în perioada de dinainte de 1989) a izvorât în cadrul unei discuții purtate între Aurelian Broască și primarul comunei, Valentin Stanciu. Și, după cum ne mărturisește președintele filialei Constanța a UAPR, ”primarul comunei, un bărbat hotărât, dornic să construiască și să se implice în organizarea de evenimente, un om pregătit, direct, căruia dacă îi  expui  o idee ce are legătură cu comuna în care a copilărit și pe care o administrează, te privește într-un fel ce te asigura că lucrurile sunt ca și rezolvate.” 

Comuna Topalu va găzdui în această vară și prima ediție a ”Capidava Rock Fest”, un festival ce se va desfășura în perioada 21-23 iulie 2017, la baza cetății Capidava, pe malul drept al Dunării.

Un articol de Călin GAVRILAȘ

 

Adaugă comentariu

Dezvaluiri.ro, administratorul site-ului şi autorii articolelor nu îşi asumă responsabilitatea pentru comentarii. Aceasta aparţine în exclusivitate persoanelor care le scriu.

Codul de securitate
Actualizează

înapoi la partea de sus

Revista Presei

Error: No articles to display

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)

Redactor Şef: Ştefan Doru COPOŢ (tel: 0788032808)

Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)

Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Călin GAVRILAȘ

Adresa redacţiei: Constanţa, Bd. Al. Lăpuşneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4
Fax: +40 341 816 200                  E-mail: [email protected]

Copyright © 2014 Organizaţia de Investigaţii Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu îşi asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori şi

conţinutul informaţiilor preluate din alte publicaţii. 

Fotografiile însoțite de simbolul 'T' sunt trucate iar cele însoțite de simbolul 'P' sunt publicitare.

Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Sigma Media- București 

Politica de confidențialitate